#Collectievissen thema #vee op Pinterest!

#Collectievissen thema #vee op Pinterest! In Nederland is het uit Australië overgewaaide #collectievissen een succes. Vele musea en particulieren vissen wekelijks naar objecten die aansluiten op een thema dat elke dinsdag door het Afrika Museum wordt prijs gegeven.

Dit is 2 jaar geleden geplaatst. Het heeft 2 notities.

Nederlandse musea vissen naar collectie via #collectievissen

Het begon met een berichtje van @RogerBusschots (@museummedia_NL)…

Nederlandse musea vissen naar collectie

Posted by on December 2nd, 2011

In Australië doen ze het al twee jaar en nu gaan ook Nederlandse musea op Twitter vissen naar collectie. Het idee ontstond bij het Australische Museum Victoria (@museumvictoria) en Collections Australia Network (@CAN001). Het begon als een kleine activiteit maar groeide al snel uit tot een populair twitterspel waaraan grote aantallen Australische en Nieuw Zeelandse musea en museumbezoekers deelnemen.

Op 1 december nam het Afrika Museum (@AfrikaMuseumNL) het initiatief #collectionfishing naar Nederland te halen. Binnen een dag haakten 16 andere musea aan en op dinsdag 6 december zal de Nederlandse museumwereld voor het eerst #collectievissen rond het thema ‘winter’.

Vissen naar collectie?

Op Twitter vissen naar collectie, het klinkt misschien een beetje vreemd. Toch is het concept briljant in zijn simpelheid. Iedere dinsdag wordt een nieuw thema bekend gemaakt. Bij dit thema worden door de spelers (zowel museummedewerkers als publiek) museumobjecten gezocht. Deze objecten worden vervolgens getweet door middel van een foto of een link naar bijvoorbeeld de online collectie van het museum. Doordat de collecties van veel musea op internet openbaar te raadplegen zijn, kan iedereen meespelen. Deelnemers verzenden hun tweets met #collectievissen en dat maakt dat het spel makkelijk te volgen en mee te spelen is.

Van Australië naar Nederland

Het Afrika Museum haalde #collectievissen naar Nederland. Marieke Pompe, medewerker PR, vertelt: “Het idee sprak ons erg aan omdat het de enorme schat aan museumobjecten die in Nederland te vinden is op een laagdrempelige manier aan het publiek toont. Mensen die maar één museum volgen op Twitter, worden op deze manier bijna automatisch ook in contact gebracht met de collecties van andere musea.
De mogelijkheid voor thema’s is natuurlijk eindeloos. Doordat een thema soms niet lijkt aan te sluiten bij het onderwerp van een museum worden zowel museummedewerkers als –bezoekers uitgedaagd om op een andere manier naar de collecties te kijken. We gaan dinsdag van start met het thema ‘winter’ en zijn heel benieuwd naar de objecten die voorbij zullen komen.

Al snel na de eerste tweets over #collectievissen bleek trouwens maar weer eens wat een mooi medium Twitter kan zijn. Binnen een paar uur ontvingen we al een welkomstweet van @museumvictoria, de Australische initiatiefnemers van #collectionfishing. Tot dat moment was het niet gelukt de bedenker van het spel te achterhalen en dankzij deze tweet konden we hen bedanken voor het geweldige idee.”

Deze musea hebben definitief toegezegd:

Afrika Museum, Museum Boerhaave, Zaans Museum, Museum voor Communicatie, CODA, Zeeuws Museum, Museon, Gemeentemuseum Den Haag, Museum Elburg, Bijbels Museum, Museum Meermanno, AAMU, NAI, Museum Joure, Centraal Museum, Dordrechts Museum, Openluchtmuseum

Dit is 2 jaar geleden geplaatst. Het heeft 0 notities.